blogg

MIN BLOGG

På denne bloggen kan du følge mitt liv mens jeg er i Freiburg i perioden januar til midten av april.

Her vil det komme kontunierlige oppdateringer om mitt liv som lærling i Tyskland.


Mitt navn er Jørgen Lotten.

19 år og tømrerlærling.

Bor hos en vertsfamilie i bydelen Vauban, Freiburg.

8 uker har gått, refleksjoner og tanker så langt

8 uker har gått, og tiden har gått fort. Mye moro, mye arbeid. Mest av alt mange nye inntrykk og opplevelser.

Noe jeg har bitt meg merke i siden jeg begynte på praksisperiden her i Tyskland, er hvordan det for ansatte i firmaet og få en utenforstående, som hverken kan språket eller rutinene, til arbeidsplassen sin. Mange av de jeg jobber med har vært tømrere i 25-30 år, og har sine egne rutiner og måter å gjøre det på. Mange av disse vanene er noe de tar for gitt, og som ´´bare er der´´. Mange av disse vanene, og ting som de tar som en selvfølge, har de måttet lære meg i løpet av denne drøye en og en halv måneden. Samtidig må de snakke engelsk, noe som de ikke gjør til vanlige blant kollegene. Og på grunn av nettopp rutinene dems, har jeg prøvd å være ydmyk, og gjøre som jeg blir bedt om uten å spørre så mye om hvorfor det er slik. Dette er jo mennesker med stolthet og som har vært i yrket lenge, og da blir det feil for meg å stille spørsmål til det de gjør. Selvfølgelig kommer jeg med forslag og spørsmål om hvorfor man ikke gjør det på en sånn og sånn måte. Av og til blir vi enige om å prøve en annen måte, og det tror jeg også er bra for de som er vant til de samme rutinene dag ut og dag inn, og få en input og idèer fra en utenforstående.


Samtidig må jeg rose de jeg arbeider sammen med. De bruker en del tid på å forklare meg, ofte på englesk, om hvordan jeg skal gjøre en oppgave de enkelt kunne gjort selv. Og også helt sikkert ville gjort fortere enn det jeg gjør. 


Vanligvis når man har en lærling i firmaet, er det jo ganske nettopp fordi man ønsker å rekruttere lærlingen til å bli en fast ansatt en dag. Derav bruker man mye tid på lærlingen. 

Dette er jo ikke tilfelle her, da jeg vil etter tre måneder dra tilbake til Norge.

Derfor ønsker jeg å rette en tommel opp til både firmaet og Erasmus+ som lar det mulig for meg å delta på denne utvekslingen!- Jørgen                 Jobbhverdagen så langt


To uker med arbeid er over, og tida har gått fort. Den første dagen gikk veldig fint, da jeg ble tatt godt i mot, og fikk raskt begynt å arbeide. Denne dagen begynte vi å bygge et nytt bolighus, som skal stå nær grensen til Sveits. 

Reisverket, takkonstruksjonen og mye av det utvendige arbeidet skal gjøres på lokalet til firmaet, så her får jeg sett og prøvd mye forskjellig. Når elementene er ferdige, skal jeg etterhvert være med på byggeplassen for å sette det sammen. Det blir spennende.


På forhånd trodde jeg at språket skulle bli en stor utfordring, men fra dag en på jobb har det gått fint. Vedkommende jeg jobber med er flink til å forstå engelsk, men vi prøver å holde praten igang på tysk. Jeg føler at ordforrådet mitt har kommet seg betraktelig disse to ukene. Selvom det fortsatt er vanskelig å holde følge med på hva som blir sagt i matpausene, så skjønner jeg når det spøkes om nordmenn. :)


Utenom jobb har det vært relativt rolig, da arbeidsdagen er lang, og det er et stykk med kollektiv transport til og fra. Har vært en del gåturer og ellers lest til naturfag eksamen. Når det blir varmere etterhvert som våren setter inn, vil jeg sykle til jobb. En kollega har vært ålreit og lånt meg en sykkel, og har tilbudt meg å kunne sykle med han. Ser frem til å ikke måtte bruke et par timer hver dag på kollektiv transport.


Jeg ser frem til å lære mer på jobb!

Språkkurs ferdig og jobbhverdagen begynner

 

Tre uker med språkkurs har gått utrolig fort. Når jeg ser tilbake på første dag på språkkurs, så har jeg lært mye. Fra å ikke kunne presentere meg selv når vi begynte, mens nå kan jeg bestille mat og ha relativt enkle samtaler på tysk.

Skryt til lærerne på språkskolen for måten de håndterer å ha fire forskjellige nasjonaliteter i klasserommet som skal lære tysk til en hver tid. Det er godt gjort å forklare et fremmedspråk til så mange forskjellige mennesker med forskjellig utgangspunkt for å lære det.

 

Ellers har tiden godt med til å bli mer kjent i byen. Vi har bl.a besøkt Historicshe Museum i Basel Augustinermuseumet i Freiburg med Edvard Munch og besøkt John Deere museum i Mannheim.

Samtidig var vi på omvisning i byen med kontakten vår her i Freiburg. Heidrun har gitt oss en innføring i historien til byen og hva man kan finne på i byen ved siden av arbeid. 

 

Nå som jobbhverdagen begynner vil det komme flere oppdateringer her.

Vedlagt noen bildene av de siste ukenes museumsbesøk.

- Jørgen

Min første uke i Freiburg

Min første uke i Freiburg har gått med til å finne seg til rette og sette seg inn i nye, daglige

rutiner. Dette er første gang jeg bor borte fra familien i Norge, så det er ny hverdag for meg.

 

Vertsfamilien jeg bor og lever med er kjempe ålreite, og det gjør at det er enklere å trives i min nye hverdag her i Vauban. Vi bor i en 3-roms leilighet plassert 100 meter unna trikken, Strassenbahnen, og det er kjekt. Bydelen jeg bor i er kjent for at menneskene som bor her tenker på miljøet, og det gjenspeilies i at det er få biler i denne bydelen. De fleste tar trikken, sykler eller går på arbeid.  

De første dagene har gått med til å gjøre seg kjent med byen og trikkelinjene, samtidig som jeg, sammen med resten av gjengen fra Norge, har startet på språkskole. Språskolen strekker seg over en tre ukers periode, med 3 timers økter hver dag. Opplæringen er intensiv, men god. Læreren snakker kun tysk, noe som er en utfordinger til tider. Men jeg har erfart at ved å benytte seg aktivt av kroppspråk, kan man gjøre seg forstått til det meste. 

 

Etter skoletid har gruppa fra Norge stort sett hver aktive sammen, enten ved å spise middag sammen eller å finne på aktiviteter. (barer, hehe.) Samtidig har jeg blitt kjent med flere fra Norge, og også noen fra Sveits og Østerrike. Freiburg har med sine 30.000 studenter mange forskjellige nasjonaliteter, og det er spennende!

 

På lørdag reiste vi ,gruppa fra Norge, og en sveitser, Arnaud, til Strasbourg i Frankrike.

Vi tok toget fra Freiburg til Offenburg, og krysset så Rhinen til Strasbourg. Dette var en utflukt vi hadde sett frem til, men dårlig vær la en demper på stemningen.

Samtidig fikk vi kjenne på kroppen hva franskmenne mener om regjeringen i Frankrike. Mens vi spiste lunsj, fant en ganske stor demonstrasjon sted i hovedgaten der vi var. 

Dette var en relativt voldelig demonstrasjon, da flere ble skadet og en del møbler, planter e.t.c ble ødelagt.

Til tross for det var det en fin tur til Strasbourg.

 

Avslutter innlegget med noen bilder fra Strasbourg og Freiburg for øvrig.

 

Auf Wiedersehen